politiek

Rotterdamse PvdA-leider Karakus treedt toch af na verlies

Door Tom Reijner - 24 maart 2014

De Rotterdamse PvdA-leider Hamit Karakus is maandagavond toch opgestapt. Een dag na het dramatische verlies van veertien naar acht zetels in de gemeenteraad zei hij nog aan te willen blijven, maar daar komt hij nu van terug.

‘Na een aantal slapeloze nachten’ vindt hij het nu alsnog nodig te vertrekken, zei Karakus maandag.

Overdonderd

‘In het begin ben je overdonderd door het grote verlies. Dat hadden wij nooit gedacht. Ik wilde nog even aanzien hoe dat verlies binnen de partij zou worden opgepakt. Maar ik merk dat er inmiddels weer energie is om de partij te brengen waar die hoort,’ zegt de PvdA’er.

Hij zegt daarom de fractie met een gerust hart te kunnen verlaten, ook al is er binnen de fractie nog wel vertrouwen in hem. Ook stopt Karakus per direct als wethouder van het huidige college.

Verlies

Hij is de tweede PvdA-leider van een grote stad die zijn conclusies trekt uit het grote verlies van de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag.

De eerste die aangaf op te stappen was Pieter Hilhorst, voorman van de Amsterdamse sociaaldemocraten. Hij kondigde een dag na het flinke verlies van zijn partij (van vijftien naar tien zetels) in de hoofdstad zijn aftreden aan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.