politiek

Rutte: PVV is op sommige punten linkser dan SP geworden

Door Anna Vossers - 17 maart 2014

De PVV is toegetreden tot het linkse kamp, zegt premier Mark Rutte (VVD). Op sommige punten is de partij van Geert Wilders volgens hem zelfs ‘linkser dan de SP’,

‘Als je kijkt naar het financieel-economische programma van de PVV is dat natuurlijk heel erg links,’ zegt Rutte in een interview met nu.nl. Doordat de PVV steeds verder naar links opschuift, is het ‘linkse blok’ volgens Rutte groter geworden.

Marokkanen

Rutte vindt dat wie rechts wil stemmen eigenlijk alleen maar kan uitkomen op zijn partij, de VVD. Dat geldt volgens hem voor ‘alles wat te maken heeft met het eisen stellen aan een uitkering, het bezuinigen op de sociale zekerheid, de noodzakelijke hervormingen in de gezondheidszorg’.

Rutte wijst op nog een verschil tussen VVD en PVV. Hij benadrukt dat zijn partij in tegenstelling tot Wilders geen campagne voert door te zeggen dat ‘alle Marokkanen een probleem zijn‘, maar hij weigert verder op deze opmerking te reageren.

Wilders heeft maandagochtend op Twitter gereageerd op Ruttes opmerking. Wilders vindt dat Rutte de ‘Jan Pronk’ van de VVD is, omdat er nog steeds geld naar ontwikkelingssamenwerking gaat, en zegt dat Karl Marx ‘zijn vingers zou aflikken’ van Ruttes belastingverhogingen.

 

 

Beter dan peilingen

Evenmin gaat Rutte in op de vraag hoeveel raadszetels de VVD bij de verkiezingen zal behalen. Het enige dat hij daarover wil zeggen, is dat hij verwacht dat de uitslag voor zijn partij ‘beter zal zijn dan peilingen suggereren’.

Volgens Rutte is het aan zijn beleid en bezuinigingen te danken dat het economisch langzaam weer beter gaat en is het belangrijk nu niet plotseling de plannen weer aan te passen. ‘Doordat de VVD in het kabinet zit, en doordat het bedrijfsleven het hoofd boven water heeft kunnen houden, trekt de economie aan.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.