politiek

Rutte: samenwerking met PVV op dit moment onmogelijk

Door Anna Vossers - 21 maart 2014

Minister-president Mark Rutte vindt dat het op dit moment voor de landelijke VVD niet mogelijk is samen te werken met Geert Wilders en de PVV. Zolang de PVV zulke standpunten over Marokkanen houdt, is samenwerking geen optie.

Dat zei hij in de nacht van donderdag op vrijdag als reactie op de uitspraken van de PVV-voorman over Marokkanen, die volgens hem zoveel mogelijk het land moeten verlaten. De lokale VVD in Almere en Den Haag, waar de PVV in de gemeenteraad zit, moet zelf beslissen over samenwerken met de partij van Wilders, benadrukt Rutte.

Wilders heeft donderdag al gezegd dat hij niet van plan is zijn woorden terug te nemen en dat hij vindt dat hij niets verkeerd doet. De tientallen mensen die aangifte zeggen te doen vanwege haat zaaien en discriminatie, denken daar anders over.

Niet aangesproken

De premier maakte zijn opmerkingen na de EU-top in Brussel over nieuwe sancties tegen Rusland en de Krim. Rutte zegt dat hij daar niet door collega’s is aangesproken op de Marokkanenspeech van Wilders, maar een ‘senior’ persoon heeft hem wel toegeroepen ‘je zal er maar mee te stellen hebben’.

Rutte herhaalde dat hij een vieze smaak in de mond heeft van de uitlatingen van Wilders, die opnieuw een grens heeft overschreden.

Gemakkelijk te vervolgen

Donderdagavond zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA), die lang advocaat is geweest, dat het voor het Openbaar Ministerie een ‘fluitje van een cent’ moet zijn om Wilders te vervolgen. ‘We zagen het haatzaaien voor onze ogen gebeuren,’ aldus Van der Laan.

In België kreeg Wilders juist bijval. Filip Dewinter van Vlaams Belang zei juist tegen deredactie.be dat Wilders het helemaal bij het rechte eind heeft. ‘Net zoals in Nederland zouden er in Antwerpen minder Marokkanen moeten zijn, en in Gent minder Roma. Europa moet gewoon maatregelen nemen om de massa-immigratie uit Noord-Afrika te stoppen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.