politiek

Samsom feliciteert winnaars: PvdA heeft verloren

Door Servaas van der Laan - 19 maart 2014

De stemmen zijn nog lang niet allemaal geteld, maar PvdA-leider Diederik Samsom heeft nu al zijn nederlaag toegegeven. ‘Dames en heren, de PvdA heeft vanavond verloren,’ zei de teleurgestelde sociaaldemocraat.

‘Op een verkiezingsavond zijn er altijd winnaars en verliezers,’ zei Samsom. ‘Ik feliciteer daarom de winnaars D66, SP, ChristenUnie, SGP en de lokale partijen.’

Samsom gaf tegenover de toehoorders de nederlaag van de PvdA toe. ‘We hebben verloren, maar we geven ons niet gewonnen,’ zei Samsom strijdbaar.

PvdA grote verliezer

In vrijwel het hele land gaat de PvdA in de eerste prognoses hard onderuit. De partij dreigt zelfs bolwerk Amsterdam over te moeten dragen aan D66.

Maar ook in Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Groningen verliest de partij. D66 lijkt de grote winnaar van de avond te worden. De partij wordt mogelijk de grootste in Amsterdam, Utrecht en Groningen.

D66 en SP

Over het hele land zakt de PvdA vergeleken met 2010 van 15,1 naar 10,2 procent van de stemmen, het CDA van 15,3 naar 10,9 en de VVD van 15,6 naar 12,2. D66 maakt een sprong van 8,1 naar 12,8 procent van de stemmen, en zou – de lokale partijen buiten beschouwing gelaten – procentueel de grootste partij worden.

Ook de SP deed het goed: ze ging van 3,8 naar 7,9 procent van de stemmen. De gezamenlijke lokale partijen stegen van 24,4 naar 29,4. De combinatie ChristenUnie/SGP won ook, GroenLinks verloor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.