politiek

Samsom: ronselende PvdA’er voor altijd verbannen uit PvdA

Door Servaas van der Laan - 12 maart 2014

Osman Suna, de PvdA-lijsttrekker in Soest die stemmen ronselde onder allochtonen, komt er bij de PvdA nooit meer in. PvdA-leider Diederik Samsom is helemaal klaar met de sjoemelende PvdA’er.

Dat zei Samsom woensdag bij EenVandaag.

Rotte appel

Volgens Samsom brengen types als Suna de partij schade toe. ‘Dat helpt absoluut niet. We hebben landelijk achtduizend vrijwilligers rondlopen. Dan zit er helaas altijd wel iemand tussen die niet deugt,’ zei Samsom.

Over een politieke toekomst binnen de PvdA hoeft Suna zich in ieder geval geen enkele illusies te maken. ‘Hij treedt niet meer op als volksvertegenwoordiger. Nu niet en straks ook niet,’ beloofde de PvdA-leider.

Betrapt

De intussen teruggetreden fractievoorzitter en lijsttrekker van de PvdA in Soest werd door PowNews op heterdaad betrapt tijdens het ronselen van stemmen.

Hij probeerde een menigte in een moskee over te halen om gemachtigde stembiljetten bij familieleden te verzamelen en die bij de PvdA in te leveren. Ook ging Suna gretig in op een voorstel van een undercover-reporter om stembiljetten voor de PvdA te verzamelen.

Onderzoek

Burgemeester Rob Metz (VVD) neemt de zaak hoog op en is naar de politie gestapt. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nu of er inderdaad strafbare feiten zijn gepleegd door Suna.

Het ronselen van stemmen is strafbaar onder de Kieswet in Nederland. Onder het strafrecht zijn frauduleuze praktijken bij verkiezingen verboden op straffe van een maximale gevangenisstraf van zes maanden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.