politiek

Samsom stuurt lokale PvdA’ers een excuusmail voor verlies

Door Tom Reijner - 27 maart 2014

Veel PvdA-afdelingen in het hele land hebben vorige week woensdag flink verloren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. PvdA-leider Diederik Samsom voelde zich daarom genoodzaakt ‘sorry’ te zeggen tegen lokale sociaaldemocraten.

‘Onze partij heeft het slechtste resultaat ooit gehaald. Dat stemt tot grote nederigheid. En tot een welgemeend excuus aan jullie allemaal, want ik weet hoe hard jullie je best hebben gedaan om de PvdA aan een goed resultaat te helpen,’ schrijft de PvdA-leider  in een e-mail, die donderdag werd gepubliceerd door RTL Nieuws, aan afdelingen die de klappen moesten incasseren.

Tegelijkertijd kijkt hij graag vooruit: (…) Ik wil jullie wel de verzekering geven dat ik tot op het bot gemotiveerd ben om samen met iedereen in onze partij te werken aan herstel van vertrouwen.’

Onvrede

Of die excuses helpen om de onvrede in de partij over het historische verlies iets te verminderen, valt nog te bezien. De kritiek op de koers wordt verwoord door iemand als Co van Schaik, wethouder van de PvdA in de Zeeuwse stad Terneuzen.

Hij vindt de excuses weliswaar een ‘hoopgevend signaal‘, maar blijft er tegelijkertijd bij dat Samsom en ook partijvoorzitter Hans Spekman beter kunnen aftreden. ‘Ze worden door niemand meer geloofd en hebben geluk gehad dat Wilders en zijn PVV na de verkiezingen alle aandacht opslokten,’ zegt hij. ‘Nieuwe, frisse gezichten zijn nodig, ook met het oog op de Europese verkiezingen in mei.’

Profiel

Woensdag kreeg Samsom op een evaluatiebijeenkomst in Amsterdam de opdracht om zijn partij meer te profileren in de coalitie met de VVD.

De positie van Samsom of Spekman zou volgens de partij niet ter discussie staan. De PvdA-leider beloofde zich meer in te zetten voor een scherper profiel van de sociaaldemocraten.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.