politiek

Spekman: ronselende lijsttrekker Suna zit in emotionele achtbaan

Door Servaas van der Laan - 18 maart 2014

De stemmen ronselende lijsttrekker voor de PvdA-fractie in Soest, Osman Suna, zit op dit moment in een ‘emotionele achtbaan’. Toch moet hij ‘even zijn verstand gebruiken’ en zich tijdelijk terugtrekken uit de politiek.

Dat heeft PvdA-voorzitter Hans Spekman dinsdag gezegd bij het tv-programma Eén op Eén.

Toch weer lijsttrekker

Suna, die op heterdaad werd betrapt tijdens het ronselen van stemmen voor de PvdA, had zich aanvankelijk teruggetrokken. Maar maandag kondigde hij opeens aan toch weer lijsttrekker voor de PvdA in Soest te willen zijn.

Dat is volgens Spekman niet de bedoeling. De integriteitsregels van de PvdA schrijven voor dat een volksvertegenwoordiger zich moet terugtrekken wanneer een onderzoek tegen hem of haar loopt.

Emotionele achtbaan

Spekman zei er begrip voor te hebben dat Suna nu even in een ‘emotionele achtbaan’ zit. ‘Maar hij moet nu even zijn verstand gebruiken en tijdelijk stoppen,’ zei Spekman.

Als Suna niet terugtreedt kan het er toe leiden dat de partij hem uiteindelijk zal royeren. Suna zei maandag nog de steun te hebben van PvdA-voorzitter Spekman. Die zou hem hebben toevertrouwd gewoon bij de PvdA te mogen blijven indien hij wordt vrijgepleit.

Lynchpartij

Zelf wil Suna PvdA-leider Diederik Samsom aanklagen wegens diens uitspraken van vorige week. Samsom had gezegd dat er bij de PvdA geen plek meer is voor Suna.

De ronselende PvdA’er vindt dat Samsom zich schuldig heeft gemaakt aan een politieke lynchpartij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.