politiek

SP’er Jan de Wit verlaat na bijna 16 jaar Tweede Kamer

Door Anna Vossers - 04 maart 2014

Jan de Wit (SP) verlaat na bijna 16 jaar de Tweede Kamer. De 68-jarige politicus vindt het tijd om wat rustiger aan te doen.

Dat meldt de SP op haar website.

SP-nestor

De Wit was samen met partijgenoot Harry van Bommel, met PvdA’er Mariëtte Hamer en met SGP-voorman Cees van der Staaij de langstzittende parlementariër. Hij was 5.769 dagen Kamerlid.

De jurist werd in 1994 fractiemedewerker van toenmalig SP-voorman Jan Marijnissen. In mei 1995 werd De Wit Eerste Kamerlid voor de SP, drie jaar later werd hij gekozen voor de Tweede Kamer, waar hij zich vooral met justitie- en sociale onderwerpen bezig hield.

Commissie-De Wit

In 2010 was hij voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die het financieel stelsel onderzocht. Deze commissie oordeelde hard over de aanpak van het kabinet Balkenende-IV en in het bijzonder minister van Financiën Wouter Bos (PvdA), die de Tweede Kamer vaak te laat en soms onvolledig informeerde over steunoperaties bij ING, Fortis Bank en ABN AMRO.

De Wit wordt in de Kamer opgevolgd door Michiel van Nispen (31). Van Nispen is jurist en sinds 2007 medewerker van de SP-fractie op het terrein van Veiligheid en Justitie.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.