politiek

Stemfraude in Soest: PvdA-lijsttrekker ronselt stemmen

Door Servaas van der Laan - 10 maart 2014

De PvdA-lijsttrekker en fractievoorzitter in Soest, Osman Suna, is op heterdaad betrapt op het plegen van stemfraude. De PvdA’er riep in een moskee geloofsgenoten op stemmachtigingen te verzamelen en die bij hem in te leveren.

Dat heeft PowNews maandagavond blootgelegd.

Stembiljet inleveren graag

Het programma legde met een verborgen camera vast hoe Suna een groep moslims toesprak in een moskee. ‘Als iemand zegt “ik weet niet of ik wil niet stemmen” dan kun je deze (stembiljet) meenemen en aan het bestuur geven. Dan kunnen zij iemand anders laten stemmen voor jou,’ zei de PvdA’er.

Vervolgens is te horen hoe de man uitlegt hoe de toehoorders het beste te werk kunnen gaan om stemfraude te plegen. ‘Het zou zonde zijn als die stemmen niet gebruikt worden,’ zei de PvdA’er ook nog.

Sparen maar

Een geheime verslaggever van PowNews benaderde Suna na de toespraak in de moskee en vroeg hem of hij nog stembiljetten nodig had. Daar had Suna wel oren naar. ‘Spaar ze eerst maar op… en bel me wanneer jij dat wilt, dan kunnen we het regelen,’ zei de PvdA’er.

Desgevraagd ontkent Suna tegenover PowNews dat hij mensen oproept om stembiljetten bij hem in te leveren. ‘Noch mijn partij, noch ik doe dat,’ loog de PvdA’er tegenover verslaggever Rutger Castricum. ‘Dat kan toch niet de bedoeling zijn,’ zei Suna nog.

Ik baal ervan

Pas nadat PowNews de PvdA’er de beelden liet zien waarop hij toehoorders oproept stembiljetten met handtekening bij hem in te leveren, sloeg de PvdA’er een andere toon aan.

‘Ik baal er enorm van dat dit zo de wereld in is geholpen. Het was niet de bedoeling dat dit zo gebeurde,’ stamelde de PvdA’er vervolgens.

Stemfraude

PvdA-leider Hans Spekman zei dat het gedrag van Suna erg op het plegen van stemfraude lijkt. ‘En dat mag niet. Als mijn vermoeden wordt bevestigd, zal ik aan betrokkene vragen of hij zich terugtrekt,’ zei Spekman.

‘Als hij iets heeft gedaan wat strafrechtelijk niet mag, zoals ronselen, en ik denk dat dat is gebeurd, dan gaan wij een zogeheten terugroepingsprocedure starten,’ zei Spekman. Over zijn politieke lot wilde Suna niet spreken. ‘Daar ga ik het niet met u over hebben’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.