politiek

Stemmenronselaar Soest beschuldigt Samsom van ‘lynchpartij’

Door Servaas van der Laan - 17 maart 2014

Osman Suna, de voormalige PvdA-lijsttrekker die in Soest op heterdaad werd betrapt bij het ronselen van stemmen, overweegt juridische stappen tegen PvdA-leider Samsom. Volgens Suna heeft Samsom zich schuldig gemaakt aan een ‘politieke lynchpartij’.

Volgens Suna is Samsom ‘als het ware een despoot’ en heeft hij hem en zijn gezin schade berokkend met zijn uitspraken.

Samsoms excommunicatie

Samsom zei vorige week dat de fraudeur nooit meer volksvertegenwoordiger mocht zijn binnen de PvdA. ‘Die komt er bij ons niet meer in,’ zei Samsom.

‘Samsom is door zijn uitlatingen in de rol gekropen van zowel de aanklager als de rechter en heeft mij al schuldig bevonden terwijl het onderzoek nog niet eens was opgestart. Hij heeft niet het recht om mij te veroordelen voor de ogen van miljoenen kijkers’, zei Suna. ‘Dit soort uitlatingen past niet bij een politiek leider van een regeringspartij.’

Ronselen

Het Openbaar Ministerie (OM) is een oriënterend onderzoek gestart naar het gedrag van Suna. Op camera’s van PowNews was te zien hoe hij toehoorders in een moskee opriep om ongebruikte stembiljetten van vrienden en familieleden bij de PvdA in te leveren.

Hoewel dit gedrag volgens de Kieswet wordt bestempeld als ‘ronselen’ meent Suna nog altijd dat hij niets fout heeft gedaan. Volgens Suna wilde hij er alleen maar voor zorgen dat mensen hun stem niet verloren lieten gaan.

Suna zegt de steun te hebben van PvdA-voorzitter Hans Spekman. Die zou hem hebben toevertrouwd dat hij gewoon bij de PvdA mag blijven als blijkt dat hij niets verkeerd heeft gedaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.