politiek

Teeven geeft toe: Van Rey belde over burgemeestersbenoeming

Door Anna Vossers - 29 maart 2014

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Justitie) heeft onder ede toegegeven dat hij met zijn partijgenoot Jos van Rey heeft gebeld over de burgemeestersbenoeming van Roermond. Ook de advocaat van Van Rey bevestigt dat het gesprek heeft plaatsgehad.

Teeven is getuige in het onderzoek naar Van Rey’s vermeende corruptie. Tijdens een drie uur durend verhoor door de rechter-commissaris heeft Teeven vrijdag toegegeven dat er een gesprek is geweest, schrijft De Telegraaf.

Volgens Teeven lag het initiatief bij Van Rey, die meer wilde weten over burgemeesterskandidaat Rookheuijzen. De staatssecretaris zegt dat hij ‘de boot heeft afgehouden’.

Bekend met onderzoek

‘Ik weet niks van die man, heb ik gezegd, en daarna: “dag Jos, ja gezellig”. Meer was het niet,’ zei Teeven.

Volgens De Telegraaf zegt Van Reys advocaat Gitte Stevens dat de rechter-commissaris in hetzelfde verhoor niet alle vragen mocht stellen die zij had voorbereid. Vragen over de ‘verdwenen tap’ werden tegengehouden. Teeven zou wel onder ede hebben toegegeven dat hij al in de zomer van 2011 van het onderzoek naar Van Rey afwist.

Storing

Het telefoongesprek van de twee kwam vorig jaar in het nieuws. Opvallend detail: terwijl de telefoon van Van Rey werd afgetapt, zijn juist van dit gesprek de opnamen verdwenen.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie was er een storing aan de gang toen de twee met elkaar spraken. De ‘storing’ is destijds niet gemeld. Het korte gesprek op 20 september 2012 ging volgens tapverslagen die er nog wel zijn over burgemeesterskandidaat Bryan Rookhuijzen, oud-korpschef van de politie in Noord-Limburg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.