politiek

Timmermans: schoonheid van de verzorgingsstaat is voorbij

Door Servaas van der Laan - 14 maart 2014

In de wereld is op dit moment een massale macro-economische omwenteling aan de gang. In de nieuwe wereld die nu ontstaat, is er geen plek meer voor de traditionele verzorgingsstaat zoals wij die kennen.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag bij College Tour.

Omwenteling

Volgens de minister is er al een tijdje een ‘omwenteling’ aan de gang in onze economie en onze internationale verhoudingen.

Deze ‘Umbruch’ zorgt voor veel boosheid onder burgers die ‘bang zijn achter te blijven bij die wereldwijde omwenteling’, zei de minister die het citaat ‘boosheid is de opium voor het volk’ gebruikte.

Verzorgingsstaat voorbij

Timmermans richtte zich vervolgens tot de studenten in de zaal en vertelde hen dat zij de verantwoordelijkheid dragen om ‘het beste’ uit deze omwenteling te halen.

‘De schoonheid van de verzorgingsstaat is voorbij. Het sociaal contract waarin stond dat de mensen die het goed hebben er zelf ook baat bij hebben als de minderen de kans krijgen zich omhoog te trekken, dat fundamentele principe en sociaal contract moet opnieuw worden ingevuld, willen we niet in een ‘Umbruch’ terechtkomen die destructief is,’ oreerde de minister. De woorden van Timmermans werden met een royaal applaus begroet door de studenten.

Stromae

Eerder op de avond zei Timmermans hard zijn best te doen om de nieuwe generatie te begrijpen. De Belgische artiest Stromae helpt de minister daarbij omdat zijn teksten laten zien hoe jongeren nu denken.

Volgens Timmermans zijn jongeren van nu ‘eclectisch’ zonder dat ze hun waardepatroon verliezen: ‘Jullie generatie is van het cafetaria-model, je pakt wat waarden om je heen en je maakt er je eigen waardemodel van, dat is de toekomst!’

Misbruik

Timmermans sprak ook open over het misbruik binnen de katholieke kerk. Als dertienjarige jongen werd Timmermans in Rome misbruikt door een priester. Als staatssecretaris deed hij ooit die onthulling omdat hij hoopte dat het anderen die in hun jeugd zijn misbruikt, zou helpen bij het bespreekbaar maken van hun verleden.

Toen kardinaal Ad Simonis zei nooit iets van het misbruik binnen de kerk te hebben geweten bracht hij niet alleen zichzelf maar ook de hele kerk in diskrediet, zei Timmermans. ‘Zijn “Wir haben es nicht gewusst” was even geloofwaardig als die van de Duitsers na de Tweede Wereldoorlog.’ Maar de minister gaf aan ondanks alles zijn geloof nooit kwijt geraakt te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.