politiek

Tweede Kamer: crimineel moet vervroegde vrijlating verdienen

Door Servaas van der Laan - 27 maart 2014

Criminelen komen in Nederland veel te gemakkelijk op vrije voeten wanneer zij tweederde van hun straf hebben uitgezeten. Veroordeelde delinquenten zouden dit privilege eigenlijk moeten verdienen.

Volkert van der Graaf toonde geen berouw voor de politieke moord op politicus Pim Fortuyn. Toch komt de moordenaar twaalf jaar na zijn aanslag op de Nederlandse democratie op vrije voeten.

Brave crimineel

Omdat hij in hechtenis geen problemen heeft veroorzaakt komt hij, net als iedere andere ‘brave’ crimineel, automatisch vrij na tweederde van de straf uitgezeten te hebben.

Van dat systeem wil een meerderheid in de Tweede Kamer nu afscheid nemen. VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en de SGP en twee voormalige PVV’ers willen dat dit automatisme op de schop gaat, meldt De Telegraaf donderdag.

Promotie

De Kamerleden vinden dat een crimineel zijn vervroegde invrijheidstelling moet verdienen in plaats van krijgen zolang hij zich niet misdraagt of geen ontsnappingspoging doet.

VVD’er Ard van der Steur pleit voor een promotie- degradatiesysteem waarin de delinquent tot een hogere status kan promoveren wanneer hij overal aan meewerkt maar ook kan degraderen als hij iets weigert. Van der Steur ergerde zich eraan dat Van der Graaf niet meewerkte aan een programma om zijn recidivekans te verkleinen.

Geen berouw

Ook toonde de moordenaar op geen enkel moment berouw voor zijn daad. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg zei daarover: ‘Ik heb niet het idee dat hier iemand naar buiten komt die snapt dat-ie fout bezig is’.

De PVV en de SGP willen helemaal af van de vervroegde vrijlating. ‘Dit kunnen we aan de samenleving niet meer uitleggen,’ luidt het credo van de twee partijen. Volkert van der Graaf zal op 2 mei worden vrijgelaten. Hij mag niet terug naar zijn voormalige woonplaats Harderwijk. Hij vertrekt vermoedelijk naar Duitsland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.