politiek

Van Aartsen tegen islamitisch raadslid: u mag niet zweren op Allah

Door Tom Reijner - 27 maart 2014

Het kersverse Haagse gemeenteraadslid Hasan Kücük van de Islam-Democraten dacht donderdag zijn eed te kunnen afleggen door te zweren op Allah. Maar die poging werd verijdeld door burgemeester Jozias van Aartsen:

‘U weet dat de tekst anders luidt,’ was de reactie van de burgemeester. Kücük zwoer daarop alsnog: ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig.’

Kiezen

Raadsleden mogen, als zij de eed afleggen, kiezen tussen  ‘Dat verklaar en beloof ik’ en ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’.

Zijn eveneens gekozen  partijgenoot Tahsin Cetinkaya en Abdoe Khoulani, die van de islamitische Partij van de Eenheid van ex-PVV’er Arnoud van Doorn is, zwoeren niet op Allah.

Speerpunten

Islam Democraten is een lokale politieke partij op islamitische grondslag uit Den Haag. De partij werd opgericht in 2005. Een jaar later kwam de partij met 2006 met één zetel lid in de gemeenteraad.

Eén van de speerpunten van de Islam Democraten is dat in elk stadsdeel in Den Haag een islamitische basisschool moet komen en dat elke moslim ‘het recht heeft om gewoon moslim te zijn’.

In het verleden kwam de partij een paar keer in opspraak. Zo zou na het gebed in de As-Soennah-moskee in Den Haag kandidaat-raadslid Naser Hegiel een man buiten westen hebben geslagen om verdwenen folders van de partij. Dat gebeurde in 2010.

Hasan Kücük – bron: screenshot YouTube

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.