politiek

Van der Laan: Wilders? Dit is een makkie voor het OM

Door Servaas van der Laan - 20 maart 2014

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) is al een tijdje geen advocaat meer. Maar het vervolgen van Geert Wilders moet voor een officier van justitie toch een ‘fluitje van een cent zijn’.

‘We zagen het haatzaaien voor onze ogen gebeuren,’ zei Van der Laan donderdagavond bij Pauw & Witteman.

Dit keer veroordeling

Waar Wilders de vorige keer nog onder veroordeling uitkwam, staan de zaken er volgens Van der Laan nu anders voor. Dit keer noemde Wilders Marokkanen expliciet.

Volgens Van der Laan zagen we nu voor het eerst wat de woorden oproepen bij PVV-aanhangers. ‘Ik ben burgemeester en geen advocaat meer, maar voor de officier van justitie moet dit toch een fluitje van een cent zijn,’ zei Van der Laan.

Rutte

De burgemeester zei dat een burgervader voor zijn inwoners moet opkomen. ‘Dat geldt ook voor Rutte,’ zei Van der Laan. Maar de oplossing, vindt de burgemeester, ‘moet uit de samenleving komen’. ‘Vandaag was er een soort opstand. En vandaag hebben we dus de weg naar de oplossing gezien. Die komt uit iedereen.’

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma wil nog een stapje verder gaan. Buma wil dat premier Rutte samenwerking met de PVV uitsluit zodat die partij kan worden geïsoleerd. ‘Het verbaast me dat de premier nog altijd de deur openhoudt’, zei Buma.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.