politiek

Van Vliet stapt uit PVV-fractie om uitspraken Wilders

Door Servaas van der Laan - 20 maart 2014

Kamerlid Roland van Vliet stapt per direct uit de PVV-fractie.De uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen waren voor hem de ‘spreekwoordelijke druppel op een glijdende schaal’.

Dat heeft Van Vliet donderdag per brief aan Wilders laten weten.

Nooit meer goedpraten

Ik ervaar de huidige PVV-lijn als een glijdende schaal’, zei Van Vliet in de mail aan Wilders.

‘Ik ben op het moment gekomen dat ik voor mezelf moet gaan goedpraten wat er gebeurt bij de PVV. Jouw uitlatingen gisteren over de Marokkaanse gemeenschap zijn voor mij aanleiding om mijn lidmaatschap van de PVV-fractie in de Tweede Kamer op te zeggen en als zelfstandig Kamerlid door te gaan. Ik heb hierover zojuist een brief gestuurd naar de voorzitter, mevrouw Van Miltenburg. Op de ladder van voldongen feiten bij de PVV kan ik niet meer met je meegaan.’

Druppel

Anderhalve week geleden lekte via NRC Handelsblad al uit dat Van Vliet op 30 oktober vorig jaar VVD-fractieleider Halbe Zijlstra had gevraagd of hij naar de VVD kon overstappen. Zijlstra weigerde dat.

Van Vliet zei daarna dat hij niet van plan was de PVV te verlaten, maar de opmerkingen van Wilders over Marokkanen zijn voor hem ‘de spreekwoordelijke druppel op een glijdende schaal’, zo zei hij donderdag tegen RTL Nieuws.

D66-leider Alexander Pechtold heeft respect voor het besluit van Van Vliet. ‘Rijkelijk laat. Maar niet te laat om de grens die Wilders heeft overschreden, zelf te trekken,’ zei Pechtold.

Verontwaardiging

Van Vliet is deze kabinetsperiode het tweede PVV-Kamerlid dat Wilders vaarwel zegt. Louis Bontes werd vorig jaar oktober uit de fractie gezet omdat hij het niet eens was met de manier waarop Wilders leiding geeft aan de fractie.

Overal in Nederland is met grote verontwaardiging gereageerd op de speech van Wilders. Op internet werden acties gestart en bij het Openbaar Ministerie stromen de aangiftes tegen Wilders binnen.

Ook Joodse organisaties en media als RTL Nieuws, De Telegraaf en BNR namen afstand van de woorden van Wilders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.