politiek

Veel kritiek op VVD-plan om kansarme Antillianen te weren

Door Shari Deira - 12 maart 2014

De Tweede Kamer heeft woensdag flinke kritiek geuit op het initiatiefwetsvoorstel van VVD-Kamerlid André Bosman. Met de wet wil de VVD kansarme Antillianen weren, maar bijna alle partijen vinden er onderscheid wordt gemaakt op basis van afkomst.

Alleen de PVV en SGP steunen het voorstel voor de zogenoemde Bosmanwet in de huidige vorm. Coalitiepartner PvdA is kritisch, bleek woensdag tijdens behandeling van de wet in de Tweede Kamer.

Opleiding

Bosman wil dat Nederland voorwaarden gaat stellen voor Antillianen die naar Nederland willen verhuizen. Ze moeten werk hebben, voldoende inkomen, in Nederland tot een opleiding zijn toegelaten of hier familie hebben.

PvdA-Kamerlid Roelof van Laar zegt dat mensen met dit wetsvoorstel verschillend worden behandeld op grond van hun afkomst en dat kan niet. Hij vindt wel dat Nederland goed zou moeten kijken naar opleiding en/of strafblad.

VVD en PvdA hebben in het Regeerakkoord afgesproken dat er eisen worden gesteld aan inwoners van Curaçao, Aruba en Sint Maarten, maar Van Laar noemt het ‘van cruciaal belang’ hoe de wet wordt vormgegeven.

Criminaliteit

VVD wil met de wet een eind maken aan de ‘ongebreidelde instroom’ van jonge Antillianen, die in Nederland in de criminaliteit belanden. Volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw is er sprake van ‘rassenwetgeving’.

Het CDA vindt het hoog tijd dat er wat gebeurt aan problemen met Antillianen, maar is het niet eens met het voorstel in de huidige vorm. Als het aan de PVV ligt, mag het beleid nog wel wat strenger.

Bosman wijst erop dat de eilanden ook eisen stellen aan Nederlanders die willen verhuizen naar de West. Hij zal in later een stadium reactie geven op de vragen van zijn collega’s.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.