politiek

Voltallig kabinet keurt uitlatingen Geert Wilders af

Door Anna Vossers - 21 maart 2014

Het voltallige kabinet keurt de uitlatingen van PVV-voorman Geert Wilders af. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) noemt het een ‘triest hoofdstuk in de politieke geschiedenis’.

Asscher zei vrijdagmiddag na de ministerraad dat alle ministers zich uitspreken tegen de gedane uitspraken, die hij zelf ‘met walging’ heeft bekeken. ‘Hij heeft een hele groep opgezet tegen een andere groep Nederlanders. Daarom keuren wij dit zo scherp af,’ aldus Asscher. Het is volgens de vicepremier nu aan het Openbaar Ministerie (OM) om juridische stappen te zetten.

Gif

Asscher benadrukt dat iedereen die de toespraak van Wilders heeft gezien, moet weten ‘dat de rechtsstaat hen beschermt’. Politici hebben volgens Asscher niet de taak de samenleving ‘te vergiftigen’.

Verschillende leden van het kabinet hadden de uitspraken al veroordeeld. Minister Ivo Opstelten (VVD, Justitie) hoopt dat Wilders zijn uitspraken terugneemt, premier Mark Rutte (VVD) laat weten dat de VVD op dit moment samenwerking met de PVV niet mogelijk vindt.

Fractievoorzitters Diederik Samsom (PvdA) en Emile Roemer (SP) gingen een stap verder: zij zeggen dat Wilders ‘haat zaait’. Het aantal aangiften tegen Wilders is opgelopen tot boven de honderd, het OM is op dit moment te druk met het verwerken van nieuwe aangiften om nog een landelijk totaal bij te houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.