politiek

Vrouw neemt ezel mee naar stemlokaal Zoetermeer

Door Tom Reijner - 19 maart 2014

Leden van een stembureau in Zoetermeer konden niet geloven wat ze zagen woensdag. Een vrouw meldde zich bij de medewerkers met een ezel.

Bobby Herbig, een medewerker van Stadsboerderij De Balijhoeve, besloot te gaan stemmen met het dier, omdat er blijkbaar geen oppas voorhanden was, schrijft het AD.

Niqaab

Er gebeuren wel meer opmerkelijke zaken op deze verkiezingsdag. In de Amsterdamse wijk Bos en Lommer heeft een man geprobeerd te stemmen met het paspoort en de stempas van een jonge vrouw.

De man kwam rond half twaalf een stembureau binnen in een niqaab, een soort boerka die alleen de ogen, wenkbrauwen en een stukje neus laat zien.

Een medewerker van het stemlokaal kreeg argwaan, en beval de man in een aparte ruimte zijn gezicht te laten zien. De man sprak geen Engels of Nederlands en liep weg toen hij was ontmaskerd.

Analfabeten

In het Brabantse Oosterhout overleed een oudere man in het stemhokje. Zijn stem en zijn gevolmachtigde tweede stem zijn ongeldig verklaard omdat deze niet in de stembus is gegooid. Het stembureau werd tijdelijk gesloten terwijl de man werd gereanimeerd.

In Den Haag zijn volgens moslimpartij Partij van de Eenheid analfabeten weggestuurd uit een stemlokaal in de Schilderswijk. Een gemeentewoordvoerder zei tegen De Telegraaf dat een analfabete kiezer tweemaal probeerde te stemmen, iets dat uiteraard ten strengste verboden is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.