politiek

VVD eist opheldering Teeven in witwaszaak drugscrimineel

Door Servaas van der Laan - 11 maart 2014

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) heeft in 2000 als officier van justitie een mogelijke witwasdeal gesloten met drugscrimineel Cees H.. De VVD eist opheldering van Teeven.

De zaak werd dinsdagavond aan het licht gebracht door Nieuwsuur. Het programma zegt een overeenkomst tussen Teeven en H. in handen te hebben.

Schikking

Cees H., in de jaren 80 en 90 werkzaam voor Johan V. alias de Hakkelaar, maakte in 2000 een schikking met officier van justitie Teeven.

De crimineel betaalde justitie 750.000 euro maar kreeg in ruil daarvoor miljoenen aan drugsgeld overgemaakt waar justitie beslag op had laten leggen.

Geheim

Bij de deal werd strikte geheimhouding bedongen, ook de Belastingdienst mocht er niets van weten. Ook het College van Procureurs-Generaal, de landelijke leiding van het OM, wist van niets.

Dato Steenhuis, die toen verantwoordelijk was voor ontnemingszaken met criminelen, zei in Nieuwsuur dat de schikking nooit was goedgekeurd als het college op de hoogte was geweest. Toen de deal onomkeerbaar was, lichtte Teeven het college in, maar toen was het al te laat.

Om ging akkoord

Minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) verschuilt zich achter het feit dat de top van het OM heeft ingestemd met de schikking.

Volgens Opstelten was de deal in lijn met de toen geldende regelgeving. Ingewijden melden aan Elsevier dat dergelijke deals in die tijd ‘heel normaal waren’. VVD-Kamerlid Ard van der Steur vindt de uitleg niet bevredigend en eist verdere opheldering over de zaak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.