politiek

VVD’ers en PvdA’ers verdeeld over strafbaarstelling illegaliteit

Door Shari Deira - 02 maart 2014

Een meerderheid van de Nederlanders is voor de strafbaarstelling van illegaliteit. Het verschil tussen VVD’ers en PvdA’ers is groot: 85 procent van de VVD-stemmers is voor strafbaarstelling, tegenover 31 procent van de PvdA-kiezers.

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 54 procent van alle Nederlanders vindt dat illegaliteit strafbaar moet worden.

Illegaliteit

De discussie over een straf op illegaal verblijf in Nederland werd deze week weer op scherp gezet door ChristenUnie-fractieleider Arie Slob. Hij zei dinsdag dat de steun van zijn partij aan het kabinet niet langer vanzelfsprekend is als VVD en PvdA vasthouden aan strafbaarstelling van illegaliteit.

Een straf op illegaal verblijf in Nederland is een wens van de VVD die is vastgelegd in het Regeerakkoord. PvdA kreeg ‘in ruil’ hiervoor het kinderpardon, een maatregel waar de VVD weinig heil in zag.

Kabinet

Van de respondenten geeft 60 procent aan dat het gezichtsverlies van de VVD zou zijn als de strafbaarstelling er niet komt. De aanpak van Slob wordt door 42 procent van de Nederlanders gesteund.

Opmerkelijk is dat 92 procent van de PVV-kiezers voor strafbaarstelling van illegaliteit is, maar 35 procent ook de aanpak van Slob steunt. Volgens De Hond heeft dat ermee te maken dat PVV-kiezers denken dat het kabinet over deze kwestie kan vallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.