politiek

Wilders neemt niets terug: ‘de media hebben het gedaan’

Door Servaas van der Laan - 22 maart 2014

PVV-leider Geert Wilders is niet van plan om zijn excuses aan te bieden voor zijn uitspraken over Marokkanen. Dat er onrust is ontstaan, is niet zijn fout, maar die van de media.

Dat heeft Wilders zaterdag gezegd tijdens een persconferentie in Den Haag.

Rechter moet oordelen

‘Ik ben binnen de marges van de wet, binnen de marges van de rechtsstaat en die van mijn partijprogramma gebleven. De enige die daar anders over kan oordelen is de rechter,’ zei Wilders.

Wilders is boos op minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) omdat die de woorden van Wilders ‘walgelijk’ noemde. ‘Hij is de baas van het OM. Hoe kunnen die nu nog in alle objectiviteit oordelen?’

Neemt niks terug

De PVV-leider neemt geen woord van zijn uitspraken terug. ‘Ik heb dat gedaan omdat ik dat wil, ik heb dat gedaan omdat ik dat vind,’ zei de PVV’er. Wilders zei de Marokkanen als voorbeeld te hebben genomen omdat zij oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit. ‘Het zijn feiten die ik moet benoemen, anders had ik net zo goed niet in de politiek kunnen gaan.’

Wilders zei dat niet hij, maar de media schuld hebben aan de onrust in het land. ‘De media heeft (sic) abjecte vergelijkingen met Hitler en Goebbels gemaakt. Ik heb geen spijt en ik ga aan niets en niemand mijn excuses aanbieden,’ zei Wilders.

‘Ik blijf knokken voor het behoud van onze cultuur en tegen de islamisering van de samenleving.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.