politiek

Wilders: wie mij met Hitler vergelijkt sleep ik voor het gerecht

Door Servaas van der Laan - 14 maart 2014

Vrijheid van meningsuiting of niet, wie PVV-leider Geert Wilders nu nog met Adolf Hitler vergelijkt, kan een uitnodiging van de rechtbank verwachten. Wilders is de verwijzingen naar Hitler en nazi’s zat.

Met dat dreigement kwam Wilders vrijdag bij Omroep West.

‘Ik laat me niet meer beledigen en de volgende die dat doet, heeft een heel groot probleem’, zei Wilders tegen de regionale zender.

Hitler onder ons

PvdA-bestuurslid Fouad Sidali zei donderdagavond op Twitter: ‘Hitler is onder ons. In de gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten.’

De PvdA’er nam die woorden vrijdag terug en noemde zijn woorden ‘ongepast’. Volgens Wilders stond zijn advocaat Max Moszkowicz jr. al klaar om Sidali te sommeren die woorden publiekelijk terug te nemen.

Onrechtmatige daad

Vanwege de vrijheid van meningsuiting zei Wilders er nooit het strafrecht bij te halen. Maar een ‘onrechtmatige daad’ is het volgens Wilders wel.

‘Je moet alles kunnen zeggen zolang het niet tot geweld oproept. Maar abjecte, ziekelijke vergelijkingen met Hitler en nazi’s pik ik niet meer. Die zijn een grove belediging van de PVV, PVV-politici en al onze kiezers.’

Marokkanen

De Hitler-vergelijking werd gemaakt naar aanleiding van een uitspraak van Wilders van woensdagavond. Tijdens een verkiezingsavond in Den Haag zei Wilders dat de Den Haag een stad met ‘minder lasten en als het even kan met minder Marokkanen’ moet zijn.
SP-leider Emile Roemer zei dat Wilders ‘hier duidelijk een grens overgaat’ en VVD-leider Halbe Zijlstra noemde het ‘onjuist’ om mensen te beoordelen op hun afkomst.

Om te braken

PvdA-voorzitter Hans Spekman was wat explicieter: ‘Ik hoorde de uitspraak en moest ervan braken,’ zei Spekman. Volgens de PvdA-voorzitter zet Wilders een hele bevolkingsgroep opzij.

De Hitler-vergelijking zei Spekman te verwerpen maar ‘Wilders moet wel beseffen wat het doet met mensen als hij zegt dat er wel wat minder Marokkanen mogen zijn. Die uitspraak blijf ik misselijkmakend vinden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.