politiek

Witwasdebat: oppositie valt ‘verhaaltje’ van Opstelten aan

Door Anna Vossers - 13 maart 2014

De oppositiepartijen nemen geen genoegen met het ‘verhaaltje’ van minister Ivo Opstelten (VVD, Justitie) over de deal met crimineel Cees Helman. Zij blijven het handelen van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Justitie), die destijds als Officier van Justitie verantwoordelijk was voor de afspraak, veroordelen.

Dat blijkt in de eerste termijn van het debat in de Tweede Kamer over de kwestie. Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) noemt de brief van Opstelten een ‘verhaaltje waarin de deal wordt goedgepraat’. Zij snapt niet waarom er een ‘heel circus’ om de deal werd opgetuigd en het zo belangrijk was de afspraken geheim te houden.

Mist

CDA’er Madeleine van Toorenburg vindt dat er nog veel ‘mist’ om de deal hangt. Zij zegt dat zij en haar collega’s echt ‘van onze stoel vielen’ toen zij lazen dat het belang van crimineel Helman boven dat van de Belastingdienst ging. De Belastingdienst is destijds niet op de hoogte gesteld van de deal die Teeven met Helman sloot, ‘om te voorkomen dat de veroordeelde belastingplichtige achteraf alsnog wordt geconfronteerd met belastingheffing’, schrijft Opstelten.

‘Wat bezielt de Officier van Justitie om zoiets op te nemen?’ vraagt Van Toorenburg zich af. VVD’er Ard van der Steur erkent dat de opmerking ‘merkwaardig’ is.

SGP’er Kees van der Staaij, wiens partij het kabinet de facto gedoogt, vergoelijkt de deal: ‘Toen golden er minder regels’. Ook PvdA’er Jeroen Recourt concludeert dat Teeven de afspraak destijds ‘volgens de wet’ heeft gemaakt.

Al bekend

In 2000 heeft Teeven als officier van justitie een deal gesloten met Cees Helman. Volgens Nieuwsuur zijn de vele miljoenen die door Helman waren weggestopt op een rekening in Luxemburg witgewassen door het Openbaar Ministerie (OM).

De kwestie was al langer bekend. Teeven zei eerder in het boek De waarheid bestaat niet: ‘Niet iedereen was blij op het departement. Natuurlijk was er vooraf overlegd. Ik deed zoiets niet in mijn eentje.’

Teeven gaat niet zelf over deze zaak, maar minister Ivo Opstelten moet zich verantwoorden in de Kamer. Teeven heeft wel gezegd dat hij enigszins verbaasd is over de vele vragen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.