politiek

Bussemaker: leerplicht tot 21 jaar is voorbarig plan

Door Shari Deira - 24 april 2014

Minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs) ziet niets in het initiatiefwetsvoorstel van PvdA en CDA om de leerplicht te verlengen tot 21 jaar. Volgens Bussemaker is het een zwaar middel en er zijn juridische bezwaren.

Bussemaker zegt verder dat gemeenten nog niet alle mogelijkheden hebben benut om de vroegtijdige schooluitval onder achttien- en negentienjarigen tegen te gaan.

Perspectief

PvdA en CDA willen met het wetsvoorstel gemeenten de mogelijkheid geven jongeren die niet minimaal een mbo-2, havo- of vwo-diploma hebben, terug naar school te sturen.  De partijen zeggen met het voorstel ‘20.000 jongeren een perspectief’ te bieden.

Jongeren die school vroegtijdig verlaten, belanden vaker in de criminaliteit. Met deze wet willen de partijen dit probleem tegengaan en jongeren uit de bijstand houden en een zinnig doel geven.

Niet alleen Bussemaker, maar ook de Raad van State is kritisch over het voorstel. Volgens het adviesorgaan perkt het de rechten in van jongeren die volwassen zijn.

Geld

Bussemaker denkt dat de gemeenten binnen de huidige wetgeving nog veel kunnen doen. ‘De vier grote steden hebben extra geld gekregen om dit gerichter aan te kunnen pakken en daar valt nog veel winst mee te behalen.’

Bovendien daalt het aantal jongeren dat zonder diploma van school af gaat. Dat aantal is de afgelopen tien jaar gehalveerd, zegt Bussemaker.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.