politiek

D66 praat in Amsterdam met GroenLinks, breed overleg Rotterdam

Door Anna Vossers - 03 april 2014

D66 en GroenLinks willen, met een nog niet bepaalde partij, samen een stadsbestuur vormen in Amsterdam. In Rotterdam praten nog vijf partijen met elkaar.

De Amsterdamse leider van D66, Jan Paternotte, heeft donderdag laten weten dat zijn partij en GroenLinks beide een prominente partijgenoot hebben aangewezen om de gesprekken te leiden. Namens D66 is dat oud-minister en oud-burgemeester Thom de Graaf, namens GroenLinks Tom van der Lee, die jarenlang woordvoerder is geweest in de Tweede Kamer.


De partijen gaan om tafel met PvdA, VVD en SP. Eerder wilde GroenLinks per se met D66 en PvdA een coalitie vormen, maar de groenen kwamen afgelopen week terug van hun standpunt.

Paternotte benadrukt dat D66 en GroenLinks op één lijn zitten wat betreft veiligheid, vluchtelingen en groenere energievoorziening. ‘Onze partijen delen een vrijzinnige traditie en een focus op individuele zelfbeschikking,’ zegt de D66’er.

Rotterdam

In Rotterdam adviseert verkenner, oud-minister Jan Kees de Jager (CDA) om grote verliezer PvdA en de SP, die de zetels meer dan verdubbelde van 2 naar 5, nu niet te betrekken bij de onderhandelingen. Leefbaar Rotterdam, D66, VVD, CDA en GroenLinks moeten van hem verder gaan praten om tot een nieuwe coalitie in de stad Rotterdam te komen.

Leefbaar Rotterdam is de grootste partij met 14 zetels, D66 heeft er 6. Er zijn in Rotterdam 23 zetels nodig voor een meerderheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.