politiek

Dijsselbloem kan begroting 2015 gaan afronden

Door Shari Deira - 23 april 2014

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) heeft van de vijf partijen die onderhandelen over de begroting de vrije hand gekregen om deze af te ronden. Zij vertrouwen erop dat Dijsselbloem goed heeft geluisterd naar hun wensen.

Dat bleek woensdag na het overleg van Dijsselbloem met coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Afspraken

‘We vertrouwen erop dat het goed komt,’ zegt ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. Haar D66-collega Wouter Koolmees sprak van een ‘constructief gesprek’.

De partijen hebben de afgelopen weken hun wensen kenbaar gemaakt, maar of daarvoor ruimte is op de begroting is nog maar de vraag. ChristenUnie en SGP willen meer geld voor defensie en D66 wil een innovatiefonds om de economie te versterken.

De onderhandelaars hebben nog geen concrete afspraken gemaakt. Waarschijnlijk gaat het overleg in de zomer verder, als ook duidelijk is of het kabinet nog meevallers heeft aan de inkomstenkant van de rijksbegroting.

Meevallers

Nieuwe meevallers kan Dijsselbloem eventueel inzetten voor lastenverlichting of reparatie van koopkracht van bepaalde groepen.

Dijsselbloem zei dinsdag dat de wensen van de onderhandelaars duidelijk zijn, maar dat daarvoor nog geen dekking is gevonden. ‘De ruimte is veel beperkter dan mensen denken. Als de meevallers verdeeld zijn, is er niks meer .’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.