politiek

Dijsselbloem: wensen begrotingsoverleg zijn te duur

Door Anna Vossers - 08 april 2014

De wensen van de vijf partijen die overleggen over de begroting voor 2015 zijn bij elkaar opgeteld te veel. De kosten ervan zijn samen ‘veel hoger’ dan de financiële meevallers naar verwachting opbrengen.

Niet alleen de afzonderlijke wensen, ook ‘de optelsom’ ervan is belangrijk onderdeel van de gesprekken, zegt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) dinsdag bij RTLZ. ‘Dus we moeten keuzes maken.’

Volgens de minister gaat het begrotingstekort voor 2015 richting 2,1 procent en biedt dat ‘wat ruimte’, maar hij denkt niet dat er ‘echt grote cadeaus’ in zitten.

Begrotingsoverleg

Dijsselbloem overlegt sinds maandag met premier Mark Rutte (VVD) en de fractievoorzitters van PvdA, VVD, D66, SGP en ChristenUnie over de begroting van volgend jaar. Deze plannen moeten voor 1 mei klaar zijn en verschijnen in de Voorjaarsnota.

PvdA, D66 en ChristenUnie willen onder meer extra geld voor de langdurige zorg. PvdA en SGP willen daarnaast lastenverlichting voor lagere inkomens.

VVD vindt juist dat er wel genoeg is genivelleerd en wil dat eventuele lastenverlichtingen voor iedereen, en niet alleen voor de lagere inkomens, gelden. D66 hoopt dat de lasten op arbeid omlaag gaan.

Eerder kreeg de VVD al lastenverlaging voor inkomens vanaf 41.000 euro door de arbeidskorting voor te verhogen. De PvdA kreeg in ruil daarvoor de zin en annuleerde de plannen om illegaliteit strafbaar te stellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.