politiek

Dijsselbloem ziet ruimte op begroting voor lastenverlichting

Door Tom Reijner - 15 april 2014

Er is nog wel wat ruimte op de begroting om te besteden aan lastenverlichting of aan extra budget voor de zorg. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is nog altijd bezig aan een rondgang langs de verschillende departementen.

Dat zegt de minister dinsdag in zijn wekelijkse gesprek bij RTLZ.

Meevallers

Op die departementen hoopt hij te horen welke mee- en tegenvallers de ministers hebben. Dit jaar zijn er, vooral door het voorzichtige economische herstel, duidelijk meer meevallers dan tegenvallers.

Die kun je bijvoorbeeld inzetten voor lastenverlichting, waar volgens Dijsselbloem ‘veel voor te zeggen’ is. Ook zou er bijvoorbeeld extra geld kunnen gaan naar de zorg, een nadrukkelijke wens van onder meer PvdA-leider Diederik Samsom. Hij wilde zeker 200 miljoen euro vrijmaken voor zorgtaken.

Het kabinet en de ‘bevriende’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn het ‘in principe eens’ over extra geld voor de zorg, sprak Dijsselbloem, die zich optimistisch toonde over de afloop van de zorgonderhandelingen op zijn ministerie.

Langdurige zorg

Bronnen rond het Binnenhof melden intussen dat voor volgend jaar 300 miljoen euro is uitgetrokken voor de langdurige zorg. Dat bedrag zal de jaren worden teruggebracht naar 200 miljoen euro.

Het extra geld voor de eerste jaren is onder meer bedoeld om de bezuinigingen te verzachten die gepaard gaan met de overheveling van zorgtaken van de centrale overheid naar de gemeenten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.