politiek

Huishoudtoeslag voorlopig van tafel, flinke tegenvaller kabinet

Door Tom Reijner - 14 april 2014

De huishoudtoeslag, die andere toeslagen zou moeten vervangen, is voorlopig van de baan. De invoering van de toeslag, die stond gepland voor 2015, gaat niet door, omdat dit juridisch te ingewikkeld wordt.

Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maandag aan de Tweede Kamer.

Bezuiniging

Door het niet doorgaan van de huishoudtoeslag loopt het kabinet de verwachte bezuiniging van 1,2 miljard euro mis – 600 miljoen voor vorig jaar, stijgend naar 1,2 miljard in 2017. Het kabinet gaat nu kijken hoe die bezuiniging anders kan worden ingevuld.

De huishoudtoeslag zou vanaf volgend jaar de huidige zorgtoeslag, de huurtoeslag, het kindgebonden budget en een toeslag voor ouderen moeten vervangen.

Export

Een van de gevolgen van de invoering zou zijn dat Nederland mogelijk voor honderden miljoenen euro’s moet betalen aan uitkeringen in het buitenland.

Om dat te voorkomen zou de huishoudtoeslag opgedeeld moeten worden in componenten. Dat vindt de Belastingdienst te ingewikkeld. Het kabinet concludeert daarom dat de huishoudtoeslag in de huidige vorm niet mogelijk is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.