politiek

Kabinet en drie oppositiepartijen eens over ‘contouren’ zorg

Door Anna Vossers - 15 april 2014

Het kabinet, de coalitie, D66, ChristenUnie en SGP zijn het maandagavond eens geworden over de ‘contouren’ van een extra bedrag voor de zorg. Geen van de betrokkenen wil zeggen om hoeveel geld het gaat.

Dat hebben de partijen in de nacht van maandag op dinsdag bekendgemaakt. Dinsdag om 11.00 uur spreken de woordvoerders die over zorg gaan met elkaar over de precieze bedragen en waar het geld vandaan moet komen.

Structureel

De langdurige zorg, nu nog een taak van de rijksoverheid, gaat naar de gemeenten. PvdA en ChristenUnie willen liefst structureel meer geld in de zorg pompen dan er tot nu toe voor werd begroot, de andere drie partijen denken niet dat dat nodig is. Dijsselbloem heeft eerder laten vallen dat hij denkt volgend jaar 200 miljoen euro aan meevallers te vinden voor de langdurige zorg.

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom liet wel doorschemeren dat het om structurele afspraken gaat waar hij ‘blij’ mee is, ChristenUnie-leider Arie Slob zei zich erin ‘te kunnen vinden’, maar de ‘puzzel is nog niet helemaal gelegd’.

Tegenvaller

Maandag maakte minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) een grote tegenvaller bekend: de samenvoeging van alle toeslagen in één huishoudentoeslag kan niet doorgaan, omdat de Belastingdienst de uitvoering niet aankan en omdat op de samengevoegde toeslagen te veel Nederlanders vanuit het buitenland aanspraak zouden kunnen maken.

Daardoor gaat volgend jaar een bezuiniging van 600 miljoen euro niet door, en in de jaren erna een jaarlijkse besparing van 1,2 miljard euro. Asscher moet voor volgend jaar deze tegenvaller zien goed te maken. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) belooft dat er een alternatief op tafel zal komen voor de jaren erna.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.