politiek

Kabinet gaat geen opvang uitgeprocedeerde asielzoekers regelen

Door Servaas van der Laan - 10 april 2014

Er komt geen grootschalige opvang voor illegalen in Nederland. Ondanks aandringen van mensenrechteninstanties en de PvdA blijft het kabinet bij de afspraken die hierover in het Regeerakkoord zijn gemaakt.

Dat heeft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag gezegd in de Tweede Kamer.

Geen nieuw beleid

Dat de strafbaarstelling van illegaliteit nu van de baan is, betekent volgens Teeven niet dat het kabinet nu ook uitgeprocedeerde asielzoekers een dak boven het hoofd gaat bieden.

‘Deze afspraak is gemaakt bij het aantreden van het kabinet en er komt geen nieuw beleid voor grootschalige opvang van illegalen,’ zei Teeven.

Op straat

De PvdA wil dat gemeenten en organisaties uitgeprocedeerden kunnen opvangen zodat wordt voorkomen dat ze op straat terechtkomen.

Daarna moet er maatwerk komen om de terugkeer van de betrokkenen beter te regelen. Ook de SP, D66, de ChristenUnie en GroenLinks zijn voor de opvang van illegalen in bepaalde situaties.

Zorgplicht

Eerder oordeelde het Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa dat Nederland de regels overtreedt door illegalen aan hun lot over te laten. Ook voor uitgeprocedeerde asielzoekers behoudt Nederland zorgplicht en is het verplicht om hen eten, kleding en onderdak te bieden.

Ondanks dat er geen landelijk beleid is, wordt de opvang van illegalen vaak lokaal geregeld. Zo doet de gemeente Amsterdam veel om illegalen onderdak aan te bieden. Deze geste van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) wordt overigens niet door alle illegalen op waarde geschat. In november haalde een groep illegalen de neus op voor een door de gemeente betaald onderdak omdat het een voormalig huis van bewaring betrof.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.