politiek

‘Kabinet geeft 200 miljoen euro extra uit aan langdurige zorg’

Door Anna Vossers - 08 april 2014

Het kabinet gaat volgend jaar ongeveer 200 miljoen euro extra uittrekken voor de langdurige zorg. De verwachting is dat dit bedrag nog wel binnenkomt aan meevallers.

Woensdag gaan de coalitiepartijen en ChristenUnie, SGP en D66 om tafel met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) om het precieze bedrag te bepalen, melden bronnen aan persbureau ANP. In hoofdlijnen zijn de vijf partijen het eens geworden over de extra uitgave.

Gemeenten

Zaterdag pleitte PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom er al voor dat er 200 miljoen euro extra zou moeten worden uitgetrokken voor de overheveling van de langdurige zorg naar de gemeenten.

Ook ChristenUnie en SGP hebben extra geld voor de zorg op hun wensenlijstje voor de begroting van 2015 staan. De extra miljoenen kunnen waarschijnlijk worden gevonden in meevallers bij het ministerie van Sociale Zaken en het ministerie van Volksgezondheid.

Meevallers

Eerder zei het kabinet ook al 500 miljoen euro toe voor huishoudens met een inkomen tussen 40.000 en 110.000 euro. Dijsselbloem is ervan overtuigd dat er genoeg meevallers zijn om ook deze uitgave te betalen. Waar het geld precies vandaan komt, wil hij pas op Prinsjesdag zeggen.

Alle partijen die in het najaar al een begrotingstekort sloten, hebben wensenlijstjes over de begroting voor volgend jaar opgesteld. Sinds maandag overleggen zij met de minister van Financiën. Bij elkaar opgeteld zijn de wensen te duur om allemaal tegemoet te kunnen komen, zei Dijsselbloem.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.