politiek

Kamer reageert positief op kabinetsbesluit illegaliteit

Door Anna Vossers - 01 april 2014

De meeste partijen uit de Tweede Kamer reageren positief op de deal tussen VVD en PvdA, die de strafbaarheid van illegaliteit annuleren in ruil voor een verhoging van de arbeidskorting voor inkomens vanaf 40.000 euro. Alleen de PVV keurt de ‘VVD-buiging’ af.

Dinsdagmiddag maakte PvdA-leider Diederik Samsom bekend dat de maatregel die in het Regeerakkoord was afgesproken, van tafel is. Illegalen kunnen toch niet in de cel belanden of een boete krijgen voor alleen hun aanwezigheid in Nederland. Dat was een wens van de PvdA.

Tegelijkertijd trekt het kabinet 500 miljoen euro uit om de verhoging van de inkomstenbelasting enigszins te verzachten voor huishoudens met een inkomen tussen 40.000 en 110.000 euro, door voor hen per werkende de arbeidskorting met 300 euro te verhogen, een wens van de VVD.

Herfstakkoord-partijen

D66 en ChristenUnie, twee van de drie partijen die het kabinet sinds het Herfstakkoord de facto gedogen, hadden al langer aangedrongen op het niet strafbaar stellen van illegaliteit. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold, vindt het ‘goed dat het kabinet niet langer vasthoudt aan deze foute symboliek’. De verhoging van de arbeidskorting noemt hij een ‘mooie eerste stap’ richting lastenverlichting op arbeid.

ChristenUnie-fractieleider Arie Slob is ‘ontzettend blij’ met het schrappen van de illegaliteitswet. ‘Zoals bekend was het voorstel voor de ChristenUnie onacceptabel. Dat signaal is door de coalitie begrepen en daar ben ik dankbaar voor,’ zegt Slob.

Fractieleider van de derde ‘gedoogpartner’ SGP, Kees van der Staaij, twittert dat hij de deal een ‘verstandige oplossing voor politieke patstelling’ vindt’. Hij noemt de inzet op lastenverlichting een ‘goede zet’.

Andere reacties

De linkse partijen GroenLinks en SP laten weten blij te zijn dat de strafbaarheid van illegaliteit niet doorgaat. Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP) wil ‘nog wel zien wat de coalitiepartijen in ruil daarvoor hebben afgesproken’, GroenLinks-leider Bram van Ojik baalt van de ‘verdere denivellering’.

PVV-voorman Geert Wilders ziet de ruil als een ‘laffe VVD-buiging voor de PvdA’. Hij twittert: ‘De VVD legaliseert hiermee illegaliteit. Rekening voor de samenleving. De boodschap van de VVD is: ben je illegaal, dan ben je welkom in Nederland.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.