politiek

Kamp: kabinet doet niets aan massaontslag Philip Morris

Door Anna Vossers - 04 april 2014

Het kabinet kan niets doen om het massaontslag bij tabaksfabrikant Philip Morris in Bergen op Zoom te voorkomen. Volgens minister Kamp van Economische Zaken (VVD) geeft het bedrijf aan dat het de fabriek sluit vanwege overcapaciteit in Europa.

Het ontslag heeft volgens Kamp niet te maken met Nederlands beleid, en daarom kan het kabinet de sluiting niet tegengaan. Kamp noemt de voorgenomen sluiting een ‘harde klap voor West-Brabant en de medewerkers van Philip Morris in het bijzonder’.

Minder sigarettenverkoop

De sigarettenfabrikant kondigde vrijdag onverwacht aan per 1 oktober de fabriek in Bergen op Zoom te sluiten. De verklaring die het bedrijf geeft, is dat het moederbedrijf 20 procent minder sigaretten verkoopt. Dat komt volgens Philip Morris door de economische omstandigheden, maar ook omdat consumenten overstappen naar shag, omdat het een trend is minder te roken en omdat de illegale handel toeneemt.

Het bedrijf legt een deel van de schuld wel bij de overheid, dat ‘rigoureus fiscaal en regelgevend beleid’ zou uitvoeren.

4.000 banen

De voorgenomen sluiting kan in de regio in totaal leiden tot 4.000 ontslagen, inclusief de 1.230 banen die bij de fabriek in Bergen op Zoom verdwijnen, zei wethouder Arjan van Weegen (Sociale Zaken, GBWP) vrijdag op een persconferentie.

Burgemeester Frank Petter (CDA) riep het kabinet op met Philip Morris te gaan praten om sluiting tegen te gaan. Hij noemde de onverwachte sluiting een ‘enorme klap’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.