politiek

Meer huurhuizen vanaf 700 euro, maar maximum aan sociale huur

Door Anna Vossers - 08 april 2014

De huurprijs van de duurste sociale huurwoningen mag voorlopig niet omhoog. In ruil daarvoor komt er meer zekerheid voor investeerders die huizen met een huurprijs vanaf 700 euro willen betalen.

Dat hebben PvdA en VVD dinsdag afgesproken, meldt de NOS. PvdA wilde dat sociale huurhuizen niet duurder zouden worden dan 699 euro, omdat het volgens die partij voor huurders steeds moeilijker wordt de huur op de brengen, die elk jaar duurder worden omdat de huurprijzen worden aangepast aan de inflatie. Huizen onder dat maximum mogen nog wel duurder worden.

Tot 1.000 euro

VVD vindt het belangrijk dat er juist meer huurhuizen in de zogeheten vrije sector komen, waarvoor huurders niet eerst jarenlang op de wachtlijst hoeven staan en waarvoor geen maximuminkomen geldt. Afgesproken is dat investeerders meer zekerheid krijgen als zij bouwen voor huurprijzen tussen de 700 en 1.000 euro.

Vorig jaar sloten VVD en PvdA het Woonakkoord. Daarin wordt de hypotheekrenteaftrek beperkt en is bepaald dat de huren voor scheefwoners, mensen die in een sociaal huurhuis wonen met een inkomen dat daar eigenlijk te hoog voor is, harder mogen stijgen dan de inflatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.