politiek

Meerderheid Tweede Kamer wil strengere aanpak hooligans

Door Shari Deira - 08 april 2014

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil voetbalhooligans ook doordeweeks harder aanpakken. De strengere voetbalwet zou ook buiten wedstrijddagen moeten gelden.

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff zegt dinsdag in De Telegraaf dat hooligans ook doordeweeks strenger moet worden gestraft.

Misdaad

‘De harde kern kwaadwillenden gaat ook naar andere plaatsen,’ zegt Dijkhoff. ‘Ze gaan naar evenementen, bedreigen spelers en trainers en treden op in misdaad.’

De VVD’er wil dat er een lijst wordt gemaakt met beruchte hooligans die de politie extra scherp in de gaten houden. Hij verwijst daarbij naar de top-600 aanpak van Amsterdam, voor criminele veelplegers.

Cambuur

Aanleiding voor het voorstel van de partijen is de onrust die ontstond toen bekend werd dat trainer Dwight Lodewegers van SC Cambuur naar aartsrivaal Heerenveen vertrekt. Cambuur-aanhangers wachtten de trainer op en zorgden voor ongeregeldheden bij het stadion.

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken wil dat uitbreiding van de voetbalwet regelt dat een gebiedsverbod situaties zoals bij Cambuur kan voorkomen. Het zou makkelijker moeten zijn om een verbod af te kondigen voor het gebied rond het stadion.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.