politiek

Minister Hennis wil voorlopig niet meer samenwerken met Rusland

Door Tom Reijner - 11 april 2014

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft de militaire samenwerking met Rusland tot nader order opgeschort. Het opzeggen van de samenwerking komt in navolging van een besluit van de NAVO-lidstaten.

Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie vrijdag.

Welkom

Het besluit van Hennis betekent onder meer dat de gesprekken met de Russische marine over samenwerking worden stilgelegd en ook dat Russische militairen voorlopig niet meer mogen deelnemen aan cursussen van het Instituut Defensie Leergangen.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor de komende herdenkingen in Nederland van de Tweede Wereldoorlog. Daar zijn Russen nog ‘gewoon’ welkom.

Nederland vindt bovendien belangrijk de dialoog met Rusland gaande te houden. Daarom is besloten de ‘communicatiekanalen’  open te houden. Gesprekken met diplomaten en defensieattachés blijven mogelijk.

Intimidatie

De NAVO besloot op 1 april alle civiele en militaire samenwerking van het militaire bondgenootschap met Rusland te beëindigen, in elk geval tot er een bevredigende oplossing is gevonden voor de crisis rond Oekraïne.

De samenwerking met Oekraïne werd tegelijkertijd verder uitgebreid, onder meer met geplande gezamenlijke oefeningen. Ook is de hulp aan Oost-Europese NAVO-lidstaten versterkt.

Landen als Litouwen, Estland, Letland en Polen maken zich zorgen over de intimiderende houding van de Russen tegenover Oekraïne, dat een partner is van het transatlantische bondgenootschap. Het Oost-Europese land hoeft overigens niet te rekenen op een volwaardig lidmaatschap.

De Russische regering reageerde geïrriteerd op het besluit van de NAVO. Rusland riep zijn hoogste vertegenwoordiger bij de NAVO in Brussel terug.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.