politiek

Napolitano (88) is niet alleen: vier hoogbejaarde staatshoofden

Door Tom Reijner - 03 april 2014

Giorgio Napolitano is sinds donderdag de oudste president die Italië ooit heeft gekend. De politicus, die een groot deel van zijn leven een fervent communist was, is 88 jaar, negen maanden en vijf dagen oud.

Dat is precies één dag ouder dan oud-president Sandro Pertini bij zijn aftreden in 1985. Zijn terugtrekking was overigens niet geheel vrijwillig: zijn vrouw zou niet langer hebben gewild dat hij aanbleef als president van de republiek, omdat hij te oud was.

De huidige president Napolitano is al enige tijd het oudste staatshoofd van Europa. Maar hij is wereldwijd zeker niet de enige hoogbejaarde aan de macht. Elsevier.nl zet er vier op een rij:

Elizabeth

Uitgerekend vandaag ontmoet Napolitano de oudste vorst van Europa, de ‘pas’ 87-jarige Britse koningin Elizabeth. Zij is het oudste vrouwelijke staatshoofd ter wereld.

Sinds haar kroning in 1952 heeft de koningin vele staatsbezoeken afgelegd, maar de afgelopen jaren heeft zij wat gas teruggenomen. Onlangs werd bekend dat zij in juni afreist naar Frankrijk voor een bezoek aan president François Hollande.

Peres

Het oudste staatshoofd ter wereld is de Israëlische president Shimon Peres. Hij viert in augustus zijn 91ste verjaardag. De politicus van Kadima – de partij van wijlen oud-premier Ariel Sharon – kent al een lange staat van dienst in de politiek. Peres werd in 1959 verkozen in de Knesset, het parlement van Israël.

Daarna was hij verschillende keren minister-president en bekleedde hij de post van minister van Buitenlandse Zaken en Defensie. In 1994 ontving hij samen met de later vermoorde Israëlische premier Yitzchak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede.

Mugabe

Peres wordt op de voet gevolgd door Robert Mugabe, de controversiële president van Zimbabwe. Mugabe, die sinds 1980 het Afrikaanse land leidt, is in westerse ogen een dictator die geregeld vreemde uitspraken doet. Zo zei hij in augustus vorig jaar na zijn verkiezingsoverwinning dat ‘degenen die de verkiezingen hebben verloren, zelfmoord kunnen plegen als ze dat willen’.

Ook vergeleek de hoogbejaarde president zichzelf al eens met Jezus, maar ook met een beruchte Duitse tiran: ‘Ik ben nog steeds de Hitler van deze tijd. Deze Hitler heeft maar één doel: gerechtigheid voor zijn volk, soevereiniteit voor zijn volk, erkenning van de onafhankelijkheid van zijn volk en hun rechten over hun grondstoffen.’

Abdullah

Ook koning Abdullah van Saudi-Arabië is niet meer de jongste. De 89-jarige vorst staat pas sinds 2005 aan het roer van zijn olierijke, maar streng-islamitische Arabische land, maar heeft sinds de herseninfarct van de toenmalige koning en Abdullahs halfbroer Fahd in 1995 de facto al de leiding.

De koning is een rijk man. Zijn vermogen wordt geschat op 18 miljard dollar. Dat zou hem het derde rijkste staatshoofd ter wereld maken. Volgens een rapport uit 2001 zou hij vier vrouwen hebben, zeven zonen en vijftien dochters. Daarmee is hij geen uitzondering: in het land, waar de wetgeving wordt gedicteerd door de sharia, is veelwijverij algemeen geaccepteerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.