politiek

Omstreden Jos van Rey toetst wethouders op integriteit

Door Tom Reijner - 23 april 2014

Jos van Rey, oud-wethouder en voormalig senator voor de VVD, tegen wie nog altijd een strafrechtelijk onderzoek loopt, wordt lid van een integriteitscommissie in Roermond.

Met drie andere raadsleden bekijkt Van Rey of een kandidaat geschikt is als wethouder, liet burgemeester Peter Cammaert woensdagavond weten.

Oppositie

Cammaert heeft Van Rey zelf benoemd tot lid van de Commissie Benoembaarheid Wethouders. De commissie bestaat uit twee raadsleden van de coalitie en twee van de oppositie.

Omdat in Roermond alleen de partij van Van Rey, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) in de oppositie zit, schoof deze twee kandidaten naar voren. Een van hen is dus Van Rey.

Onderzoek

Tegen de omstreden politicus loopt al meer dan een jaar een strafrechtelijk onderzoek. Het OM verdenkt de politicus van corruptie, het lekken van vertrouwelijke informatie en van witwassen.

De Limburgse politicus vertrok uit de  VVD en richtte de LVR op, die eind maart bij de gemeenteraadsverkiezingen prompt de grootste partij van Roermond werd.

De partij behaalde tien van de in totaal 31 zetels in de raad. Vermoedelijk was die zege te danken aan de enorme populariteit die Van Rey nog altijd geniet onder de bevolking van Roermond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.