politiek

Onderhandelingen over begroting 2015 van start

Door Shari Deira - 07 april 2014

Op het ministerie van Financiën zijn maandag de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar begonnen. VVD en PvdA gaan samen met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP in gesprek met minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën).

De betrokken partijen hebben de afgelopen dagen hun wensen al kenbaar gemaakt. Of ze die er doorheen krijgen, is nog maar de vraag. Veel ruimte voor ‘cadeautjes’ is er niet.

Opleving

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei zaterdag dat het kabinet best zonder de drie oppositiepartijen kan. Als de begrotingsonderhandelingen mislukken, hoeft dat wat hem betreft niet het eind te betekenen van het kabinet.

Door de opleving van de economie hoeft het kabinet niet extra te bezuinigen. D66, ChristenUnie en SGP hebben aangegeven dat zij naast de lastenverlichting voor de midden en hoge inkomens, ook een belastingverlaging willen voor de lagere inkomensgroepen.

Zijlstra ziet daar niets in: ‘Ik ben gewoon klaar met nivelleren,’ zei hij daar eerder over.

Illegaliteit

VVD en PvdA bereikten vorige week een overeenkomst over een lastenverlichting. In ruil daarvoor hield VVD niet langer vast aan de strafbaarstelling van illegaliteit.

De lastenverlichting voor de midden en hoge inkomens kost het kabinet 500 miljoen euro. Dijsselbloem heeft daarna al aangegeven dat er verder geen ruimte is voor wensen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.