politiek

Onmin over verzekeraars lijkt zorgoverleg te fnuiken

Door Servaas van der Laan - 16 april 2014

De onderhandelingen over hervormingen van en bezuinigingen op de volksgezondheidszorg dreigen vast te lopen. ChristenUnie-leider Arie Slob weigert akkoord te gaan met het plan om zorgverzekeraars meer zeggenschap te geven over welke zorgaanbieders ze wel en niet vergoeden.

Eerder op de dag leken het kabinet, D66, ChristenUnie en SGP nog een succesje te boeken. Zo werd afgesproken dat de bezuinigingen op de langdurige zorg iets verzacht worden de komende jaren.

Meevaller

Er is wat ruimte ontstaan dankzij goedkoper medicijngebruik dat de begroting van het ministerie van Volksgezondheid een meevaller van ongeveer 1 miljard euro moet opleveren.

Maar Slob weigert verder te praten over de plannen van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) om zorgverzekeraars scherper in te laten kopen.

Alles in één

Volgens Slob gaan de partijen er daar vandaag niet meer uitkomen. Wat hem betreft zijn de onderhandelingen over verzachtingen van de bezuinigingen geslaagd. Maar over de zorgverzekeraars moeten de partijen maar op een ander moment spreken, vindt Slob.

De minister wil juist het hele pakket in één keer afronden. Ook SGP-leider Kees van der Staaij meldde woensdagavond ook dat de partijen er nog niet uit zijn.

Zorgverzekeraars

De VVD en Schippers willen regelen dat verzekeraars niet langer verplicht zijn om 80 procent te vergoeden van een behandeling die elders veel goedkoper en net zo kwalitatief had gekund.

De liberalen vinden het niet goed dat de premiebetaler moet opdraaien voor bijvoorbeeld een afkickprogramma op de Antillen. Maar vooral de ChristenUnie ziet gevaren bij het vergroten van de macht van de zorgverzekeraars.

Woensdagavond zal nog door fractiespecialisten worden gesproken met staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) over langdurige zorg voor ouderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.