politiek

Ook SGP wil lastenverlichting voor lagere inkomens

Door Shari Deira - 02 april 2014

SGP-leider Kees van der Staaij wil ook dat er een lastenverlaging komt voor de lagere inkomens. Hij zal deze wens voorleggen aan het kabinet tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar.

Daarnaast wil Van der Staaij ook dat er 150 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor ‘de kerntaken van de overheid’. Hij doelt dan op defensie en veiligheid.

Soepel

Van der Staaij wil ook extra geld om de overgang van de zorgtaken van het Rijk naar gemeenten soepel te laten verlopen.

Volgende week praten de drie ‘constructieve’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en met regeringspartijen PvdA en VVD. Zij onderhandelen over de begroting voor 2015.

Illegaliteit

VVD en PvdA spraken dinsdag een lastenverlichting af voor de midden en hoge inkomens. In ruil daarvoor ging de strafbaarstelling van illegaliteit van tafel. ChristenUnie-leider Arie Slob heeft al aangegeven dat hij ook een lastenverlichting wil voor de lagere inkomens.

Van der Staaij heeft diezelfde wens. De 150 miljoen euro voor defensie en veiligheid is onder meer bedoeld voor transporthelikopters en patrouilleschepen, voor een versterking van de recherchecapaciteit en voor het Openbaar Ministerie.

Wensen

Dijsselbloem zei dinsdag dat er ruimte op de begroting is voor de lastenverlichting voor de midden en hogere inkomens. ‘Maar dan heb je het ook wel gehad,’ zei Dijsselbloem. Het is dus nog maar de vraag, wat er terecht zal komen van aanvullende wensen.

Van der Staaij ziet wel mogelijkheden om zijn voorstellen te betalen. Hij wil snijden in bureaucratie bij de overheid, meevallers op de begroting inzetten en snijden in het rondpompen van geld in het toeslagensysteem.

Ook pleit hij voor het invoeren van een tolvignet voor automobilisten en vrachtwagens uit het buitenland, zoals Duitsland van plan is. Dat zou 100 miljoen euro opleveren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.