politiek

Oppositie blijft hameren op onderzoek naar Turkse rol in Syrië

Door Servaas van der Laan - 17 april 2014

Nederland moet ophouden NAVO-bondgenoot Turkije het hand boven het hoofd te houden als het gaat om inmenging in de Syrische burgeroorlog. Het kabinet kan de vele aanwijzingen voor Turkse steun aan jihadisten in Syrië niet langer aan de kant schuiven.

Dat vindt een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer.

Niet meer wegkijken

‘Er moet, op welke manier dan ook, een onderzoek komen naar de Turkse rol on Syrië,’ zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel tegen elsevier.nl. ‘Er zijn zoveel aanwijzingen, en misschien wel bewijzen, het kabinet kan er niet meer voor wegkijken’.

Eerder deze week liet minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken weten ‘geen indicaties’ te hebben voor Turkse steun aan jihadisten. De minister ziet dan ook niets in een onafhankelijk onderzoek.

Aartsbisschoppen

Maar daar legt de oppositie zich niet bij neer. Donderdag ontving CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt de Turkse onderzoeksjournalist en advocaat Erkan Metin in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

Metin deed onderzoek naar twee aartsbisschoppen die in Syrië door onbekenden werden ontvoerd. Volgens Metin werden de twee geestelijk leiders ontvoerd door Abu Banat, een gewelddadige jihadist uit de Kaukasus.

Verhullen

Turkije zou Banat, die afgelopen zomer in Konya werd gearresteerd, het hand boven het hoofd houden en valse informatie over diens arrestatie verspreiden.

De jihadist staat in Istanbul terecht wegens verboden wapenbezit en banden met een terroristische organisatie, maar niet voor de ontvoering van de bisschoppen en misdaden tegen de menselijkheid.

Bewijzen op straat

‘Waarom blijft de Turkse regering dit soort zaken verhullen?’ zegt Metin in een gesprek met Elsevier. Volgens de onderzoeker liggen de aanwijzingen voor Turkse steun aan Syrische rebellen op straat. Tijdens de hoorzitting deed hij een oproep aan Nederlandse parlementariërs om met een onderzoekscommissie naar Turkije te komen.

‘De uit Syrië teruggekeerde jihadisten lopen gewoon vrolijk rond in Istanbul,’ zei hij. SP-Kamerlid Van Bommel beloofde na de hoorzitting donderdag met een nieuwe motie te komen voor een onderzoek naar Turkije. Daarnaast kan minister Timmermans nieuwe en nog specifiekere vragen over de Turks-Syrische situatie vanuit de Kamer verwachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.