politiek

‘Opstelten lichtte Kamer verkeerd in over drugsdeal Teeven’

Door Tom Reijner - 04 april 2014

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in 2001 wel degelijk bijna vijf miljoen gulden betaald aan drugscrimineel Cees H. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft de Tweede Kamer verkeerd ingelicht over de ‘witwasdeal’ die zijn partijgenoot, staatssecretaris van Justitie Fred Teeven, sloot met H.

‘Het was allemaal lulkoek wat Opstelten verkondigde. Het was liegen en omzeilen. En de Kamer slikte dat,’ zegt H.’s voormalige advocaat Piet Doedens vrijdag in een vraaggesprek met de Volkskrant.

Kantoor

Het bedrag dat werd overgemaakt, was vier keer zo hoog als de 1,25 miljoen gulden waarvan Opstelten de Kamer onlangs op de hoogte bracht. Eerder liet ook H.’s huidige advocaat Jan-Hein Kuijpers weten dat het overgemaakte bedrag aanzienlijk hoger was dan Opstelten de Kamer deed geloven.

Volgens Doedens maakte het OM in september 2011 het miljoenenbedrag over naar zijn advocatenkantoor, die het geld weer doorsluisde naar de bankrekening van H.

Drugsgeld

Fred Teeven sloot in 2000 als officier van justitie een overeenkomst met crimineel H. Het OM wilde het door H. verdiende drugsgeld terughalen, maar dat mislukte.

De toenmalige officier van justitie stelde daarop een schikking voor waardoor H. 750.000 gulden boete aan de Staat betaalde. In ruil daarvoor kon hij enkele miljoenen euro’s van zijn Luxemburgse bankrekening overmaken naar een Nederlandse rekening.

Daarmee hielp de overheid hem om enkele miljoenen guldens min of meer wit te wassen. In maart verdedigde Opstelten de deal die Teeven sloot. Hij weerspreekt vandaag de beschuldigingen van de voormalige advocaat van Cees H.. In een brief aan de Tweede Kamer zegt hij bij de ‘feiten’ te willen blijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.