politiek

Politiek secretaris van Diederik Samsom neemt ontslag

Door Eric Vrijsen - 17 april 2014

PvdA-leider Diederik Samsom verliest zijn politiek secretaris en campagneleider. De belangrijkste man van het roemruchte ‘team Samsom’, Simon den Haak, heeft ontslag genomen.

Volgens ingewijden is ‘Samsoms hofhouding aan het verbrokkelen’. De PvdA-leider staat sinds de nederlaag bij de raadsverkiezingen zo zwaar onder druk, dat het geen pretje meer is om voor hem te werken.

Metamorfose

In de PvdA-fractie is echter meegedeeld dat Den Haak al heel lang van plan was om een eigen bedrijf te beginnen. Den Haak was lobbyist van energiereus Essent voordat hij voorjaar 2012 overstapte naar de PvdA om de verkiezingscampagne van dat jaar te organiseren.

Samsom boekte toen een fraai resultaat. De PvdA veegde de aanvankelijk leidende SP van de kaart en werd opnieuw de tweede partij van het land. Den Haak werd – samen met woordvoerder Saar van Bueren – gezien als de man achter dit succes.

Hij bedacht en regelde de metamorfose van Samsom, die in korte tijd veranderde van ‘een actievoerende politicus’ naar een bestuurder in een pak met das.

Scoren

Weekblad Elsevier beschrijft deze week Samsoms recente imagoverlies. In de afgelopen maanden raakte hij zijn rol als ‘bestuurder met het eerlijke verhaal’ compleet kwijt. Ook weet hij zijn fractie steeds minder in toom te houden.

Fractieleden willen zelf scoren en wachten niet langer op de deals die Samsom met de VVD sluit. In de VVD bestaan zorgen of Samsom zichzelf wel onder controle heeft, waardoor de coalitie in gevaar kan komen.

In de PvdA komt een proces op gang waarbij ‘prominenten en fractieleden stilletjes overstappen van het bootje Samsom naar het bootje Lodewijk Asscher’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.