politiek

Positieve reacties verbod pedofielenvereniging Martijn

Door Anna Vossers - 18 april 2014

Het Openbaar Ministerie en veel politici hebben vrijdag positief gereageerd op het besluit van de Hoge Raad om pedofielenvereniging Martijn te verbieden en per direct te laten ontbinden.

Volgens de Hoge Raad zijn de activiteiten van Martijn in strijd met de openbare orde. Het verbieden van een organisatie moet een uitzondering blijven, maar is in dit geval noodzakelijk. Martijn kan het verbod alleen nog aanvechten bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Kwetsbaar

‘Juist kinderen hebben bescherming nodig tegenover volwassenen die zulke handelingen verrichten. Zij verkeren in het algemeen door hun jeugdige leeftijd en de daarmee samenhangende kwetsbaarheid, in een afhankelijke positie,’ voorzitter Floris Bakels van de Hoge Raad. De gevaren voor het kind wegen zwaarder dan de vrijheid van vereniging.

Het Openbaar Ministerie is blij met het oordeel: ‘Wij hebben altijd betoogd dat de werkzaamheden en het gedachtegoed van de vereniging schadelijk zijn voor het kind,’ zei een woordvoerder vrijdag.

Christelijke partijen

Ook Tweede Kamerleden reageren overwegend positief. CDA’er Madeleine van Toorenburg zegt dat het CDA ‘opgelucht’ is over de uitspraak van de Hoge Raad. ‘Voor een vereniging die pedofilie acceptabel vindt en zelfs aanmoedigt is in ons land geen plaats.’

Arie Slob, de fractievoorzitter van de ChristenUnie, was samen met CDA’er Pieter Omtzigt bezig met de voorbereidingen om een initiatiefwetsvoorstel te maken voor strafbaarstelling van Martijn en eventuele toekomstige pedofielenverenigingen. Hij noemt het ‘goed nieuws’. Slob: ‘Nu kunnen Pieter Omtzigt en ik voorbereidingen initiatiefwet stoppen.’

Liberalen

Ook VVD-Kamerlid Ard van der Steur is verheugd over het verbod: ‘De VVD vindt pedoseksualiteit verwerpelijk en ijvert voor opsporing, vervolging en berechting van pedoseksuelen.’

D66-Kamerlid Magda Berndsen benadrukt dat alleen een verbod nog niet genoeg is. ‘Het is wel zaak dat men zich realiseert dat met dit verbod het probleem niet weg is, men zal moeten blijven volgen wat de voormalige leden van de vereniging nu gaan doen,’ waarschuwt zij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.