politiek

Premier Mark Rutte: uittreding eurozone nooit overwogen

Door Shari Deira - 30 april 2014

Premier Mark Rutte (VVD) heeft gehoor gegeven aan het verzoek van de Kamercommissie Europese Zaken over het vermeende dreigement dat Nederland uit de euro zou stappen. Rutte zegt dat het kabinet een exit uit de eurozone nooit heeft overwogen.

Tijdens een ontmoeting in het Catshuis heeft Rutte ‘in stevige termen’ duidelijk gemaakt dat hij het niet eens was met de plannen van voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Dieptepunt

Op 5 juni 2012 ‘tijdens het dieptepunt van de crisis in de eurozone’ spraken Rutte en Van Rompuy elkaar in het Catshuis. Rutte heeft toen gezegd dat het kabinet tegen een transferunie was ‘met de bijbehorende instrumenten, zoals door sommige lidstaten bepleit’.

Rutte heeft Van Rompuy dat in ‘stevige termen’ duidelijk gemaakt, schrijft de premier aan de Tweede Kamer. Hij wijst er ook op dat in het boek van Van Rompuy, wat de aanleiding was voor het interview, niets staat over een Nederlands vertrek uit de eurozone.

PVV-leider Geert Wilders is niet tevreden met de brief en spreekt in een reactie van ‘mistige teksten’. ‘Het kattebelletje van Rutte is onvoldoende dus. Ik wil nog steeds een debat. Nederland moest uit de eurozone.’

Brief

De Kamercommissie Europese Zaken vroeg woensdag om opheldering over de zaak. PVV en SP wilden dat Kamerleden terugkwamen van het meireces, maar daarvoor was geen Kamermeerderheid.

Er was wel voldoende steun om Rutte te vragen om een brief. GroenLinks vond dat Rutte ‘uit angst voor eurokritische geluiden onze banen en economie’ op het spel zet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.