politiek

‘Premier Rutte dreigde in 2012 met vertrek uit eurozone’

Door Tom Reijner - 30 april 2014

Premier Mark Rutte (VVD) heeft in 2012 gedreigd de eurozone te verlaten. De premier zou dat tijdens een overleg in het Catshuis hebben gezegd tegen voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy.

Dat zeggen de Belg en verschillende betrokkenen tegen de Volkskrant, die daar woensdag over schrijft.

Fel

Rutte was het niet eens met plannen van Van Rompuy, die wilde dat lidstaten strikte afspraken met Brussel zouden maken over noodzakelijke economische hervormingen. De landen die zich hielden aan die contracten, zouden worden beloond.

De premier was hier sterk op tegen en reageerde tijdens een lunchbijeenkomst met Van Rompuy fel, zeggen betrokkenen: ‘Als het zo gaat gebeuren, stapt Nederland uit de eurozone.’

Transferunie

Hij was van mening dat een dergelijke constructie de opmaat zou zijn voor een ‘transferunie’. Rutte zegt zelf dat een dreigement om de euro te verlaten nooit aan de orde is geweest. Hij zegt dat Van Rompuy ‘wel in zeer stevige bewoordingen’ duidelijk is gemaakt dat zijn plannen voor een verregaande Europese eenwording met een veto zouden worden geblokkeerd.

Aanwezigen typeren de uitspraken van Rutte volgens de Volkskrant als ‘verkiezingskoorts’ richting de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. De angst voor de PVV speelde daarbij een grote rol. ‘Rutte voelde de zuigkracht van Wilders,’ zegt iemand die aan tafel zat toen de premier in razernij ontstak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.