politiek

PvdA blokkeert kabinetsplan particuliere beveiligers schepen

Door Anna Vossers - 09 april 2014

De PvdA gaat het plan van het kabinet om particuliere, gewapende beveiligers toe te staan op koopvaardijschepen blokkeren. Het geweldsmonopolie moet van de coalitiepartij in overheidshanden blijven.

Dat zegt het PvdA-Kamerlid Sultan Günal-Gezer woensdag. Ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie), Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) en Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) hadden in januari het plan gelanceerd schepen vooral bij Somalië de mogelijkheid te geven gewapende beveiligers in te huren.

Dure mariniers

Volgens Timmermans zou het tot ‘grote economische schade’ leiden als particuliere gewapende beveiliging niet zou worden toegelaten op Nederlandse schepen. Op dit moment kunnen rederijen die door gevaarlijke gebieden moeten varen, alleen gebruik maken van zogeheten Vessel Protection Detachments (VPD’s), mariniers die door particulieren kunnen worden ingehuurd.

Maar veel rederijen vinden de kosten van een VPD te hoog. Een groep van 11 mariniers kost al snel 5.000 euro per dag en bovendien is de inzetbaarheid van de marine beperkt.

Geen kapingen

Timmermans’ partijgenoot Günal-Gezer wees er woensdag op dat er in 2013 geen schepen voor de kust van Somalië zijn gekaapt. Daarnaast benadrukte zij dat ‘de zwaardmacht’, oftewel het recht op het gebruik van geweld, het best wordt gewaarborgd bij de overheid.

Wel moet de overheid van haar tegemoetkomen aan klachten van rederijen, die de VPD’s niet flexibel genoeg vinden. Maar volgens Defensie-minister Hennis kunnen er niet minder dan 11 mariniers bij één VPD worden ingezet, hoewel andere EU-lidstaten soms wel met minder mariniers werken.

Het ministerie van Defensie kreeg vorig jaar 64 aanvragen voor VPD’s, waarvan er 19 werden ingetrokken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.